Ville Lång voitti mestaruuden Suomen mestaruuden kymmenen kertaa peräkkäin. Kuva: Sirpa Repo

Perinteinen mailapeliseura Lahti-Sulkkis täyttää 40 vuotta. Vuonna 1979 perustettu seura järjestää tasaluvun kunniaksi avoimet ovet ja kakkukahvit Kisapuiston sulkapallokentillä lauantaina.

Lahti-Sulkkiksen puheenjohtaja Kari Vuorinen haluaa uuden vuosikymmenen kunniaksi tehdä 80-luvun muotilajista jälleen ajankohtaisen liikuntamuodon. Seura aikoo järjestää koulukiertueen, jonka aikana oppilaitosten oppilaat pääsisivät tutustumaan lajiin ja saamaan samalla tekniikkavinkkejä. Vuorisen mukaan valtaosalla Lahden kouluista on mahdollisuus pelata sulkapalloa.

Vuorinen on toiminut seuran puheenjohtajana vajaan vuoden. Paljasjalkaisena lahtelaisena esittäytyvä Vuorinen näkee sulkapallon monipuolisena ja halpana harrastuksena. Seurassa on tällä hetkellä noin 40 aikuisharrastajaa. Nuoria on suunnilleen saman verran.

– Sulkapallo on lajina erinomainen. Se liikuttaa monipuolisesti lihaksia ja sitä voi harrastaa vaikkapa perheen kanssa. Siitä olen huolissani, että liikkuminen ylipäätään vähenee, Vuorinen näki.

Seuran neljään vuosikymmeneen on mahtunut monta uutteraa puuhamiestä ja -naista, joiden varaan seuratyö on rakentunut. Seuratoiminnassa tehtyjä tunteja ei lasketa. Vuorinen myöntää tekevänsä työtä seurassa ”rakkaudesta lajiin”.

– On hienoa, että meillä on ollut lajille omistautuneita ihmisiä, jotka ovat halunneet viedä urheilun viestiä eteenpäin. Se on kuin lääkettä, kun keholle saa monipuolista liikettä, Vuorinen muotoili juhlavasti.

Pienessä seurassa kaikki tekevät. Puheenjohtaja Kari Vuorinen pääsi kuuluttajaksi seuran omissa kisoissa. Kuva: Lahti-Sulkkis

Lång jätti menemättä ensimmäisiin treeneihin

Suomen kaikkien aikojen sulkispelaaja Ville Lång on Lahti-Sulkkiksen kasvatti. Vuosina 2005–2014 kymmenen perättäistä kaksinpelin Suomen mestaruutta ja maailmantilastossa parhaimmillaan 21:ntena ollut Lång, 34, muistelee entistä kotiseuraansa lämmöllä.

– Ilman hyvin toimivaa seuraa ei olisi varmasti itsekään tullut panostettua lajiin niin paljoa. Muistaakseni viisi vuotta tuli Lahdessa pelattua ja aina löytyi peliseuraa. Usein sparraajat olivat jopa 20–30 vuotta itseäni vanhempia. Lahti-Sulkkis on aina ollut pieni ja tiivis yhteisö, jonka henkeä kaipaisin myös tänne pääkaupunkiseudulle, Lång tuumasi.

Ikämiestasolla ison läjän SM-mitaleita kahminut Veikko Partti oli yksi Långin alkuvaiheen innostusta eteenpäin vieneistä pelikavereista.

– Veikko on itse asiassa yksi tärkeimpiä pelaajia oman urani kannalta. Jos oli ollut puolentoista tunnin vuoro ja halusin pelata vielä lisää niin laitoin usein Veikolle viestiä ja hän vastasi, että viiden minuutin päästä hallilla. Myös Kari Rastas on tärkeä henkilö niiltä ajoilta, Lång kertasi.

Suomalaisen sulkapallon lähettiläänä peliuransa huippuvuosina toiminut Lång muistelee, ettei ensimmäinen vuoro sulkapalloseurassa sujunut ihan suunnitelmien mukaan. Kaikesta huolimatta innostus lajiin kasvoi ja tavoitteet sen mukana. Loppujen lopuksi oli pienestä kiinni, ettei harrastus olisi jäänyt kokonaan aloittamatta.

– Ekat treenit olivat Lotilan koululla. Sain sinne mukaan yhden futiskaverin, koska muuten en olisi suostunut lähtemään. Niinhän siinä kävi, että kun äiti jätti meidät siihen hallille niin ei me uskallettu mennä sisälle. Toisella kerralla sitten uskallettiin, Lång naurahti.

Äitinsä kanssa Lång on saavuttanut kenties uransa erikoisimman mestaruuden. Sitä muistellaan Långin mukaan edelleen. Lång ja hänen äitinsä olivat Lahden mestaruuskisoissa sekanelinpari ja tuloksena oli voitto.

– Sen äiti ottaa aina puheeksi, jos sulkapallosta puhutaan, Lång kertoi hymyssä suin.

Mistä lisää harrastajia?
Lång aloitti elokuun alussa sulkapalloseura Badminton Unitedin toiminnanjohtajana. Vuonna 2017 tehdyn lopettamispäätöksen jälkeen sulkapallotaituri keskittyi elämiseen ja kotona olemiseen. Kilpaurheilijan palo sai Långin hakemaan haasteita ja niitä hän saikin. Långin tavoitteena on saada harrastajia sulkapallon pariin.

Sulkapallossa ei ole Långin mielestä vikaa. TV:n kannalta sulkapallo on Långin mielestä jopa parempi laji kuin tennis, koska sulkapallossa otteluiden pituudet on paremmin ennakoitavissa. Pieleen on menty Långin mukaan siinä, miten lajia on tuotu esiin.

– Sulkapalloa on markkinoitu tosi huonosti, jos ollenkaan. Se on selvää, että huippuja tarvitaan, koska ne kiinnostavat isoa yleisöä. Kuka olisi puhunut aerobicista, jos Tuuli Matinsalo ei olisi voittanut MM-kultaa? Tai curlingista ilman Markku Uusipaavalniemeä. Kun on hypeä, se pitää käyttää, Lång linjasi.

– Kaikki pelaa sulkapalloa, mutta ihmiset pitäisi saada seuroihin. Laji on ihan eri, kun oppii vähän tekniikkaa. Se on silloin paljon hauskempaa ja on kuntoilunakin monipuolista. Sen eteen teen töitä.

Lahti-Sulkkiksen avoimet ovet pidetään Kisapuistossa lauantaina 24.8. klo 12–15.